Her sene birçok kişi Almanya vize işlemlerini tamamlayarak bir çok anlamda Almanya’yı ziyaret ediyor. Fakat buraya gidebilmek için ilk olarak Almanya vize başvurusu yapmak gerekmektedir. Bu sebeple Almanya vize başvuruları, konsolosluk aracılığıyla istenen belge ve evraklar, başvuru ücretleri gibi mevzular Almanya’ya gitmek isteyen kişilerin merak ettiği konulardan oluyor. Almanya’nın vize başvurusu konusunda bazı şartlar vardır. Bu şartları şu şekilde açıklayabiliriz:
Almanya vize başvurusu ile vize almanın iki farklı şekli vardır. Şayet kişi uzun süreli Almanya vize başvurusu yapacaksa, konsolosluğa direkt olarak başvuru yapabilme hakkına her zaman için sahiptir. Kısa süreli olan Almanya vize başvurusu için ise, yetki aktarımı yapılan acente şirketlerine başvurulması gerekir.
İlk önce randevu alınması lazımdır. Tabii Almanya’ya hangi amaç ile gidilecek ise başvuru ona göre doldurulmalıdır. Formda yer alan bilgileri tasdikler seviyede evraklar hazırlanmalıdır. Randevu tarihi süresince istenen yerde bulunulması da önemlidir. Evraklar, vize harç bedeli ile beraber konsolosluğa verilir. Böylece başvuru süreci başlangıcını yapmış olur. Devamında yapılması gereken birçok şey vardır.
Almanya ülkesinin vizeler için istediği ücretler hiçbir zaman sabit olmaz. Ücretler genelde dönemsel şekilde değişir. Almanya vize başvurusunun gerçekleştirilebilmesi için ücretlerin net bir biçimde ödenmesi lazımdır. Vize harç bedeli ise hemen hemen altmış Euro olmaktadır. Şayet öteki ek hizmetler de alınırsa, vize paraları yüz otuz Euro civarında olabilir. Ücretlendirmeler her sene değişiklik gösterdiği için sık sık takip edilmesi en sağlıklısı olacak demektir.
Almanya vize başvurusunu gerçekleştirmeden evvel, konsolosluktan veyahut vize merkezlerinden bahsi geçen ücretlerin net biçimde ne kadar olduğu öğrenilebilmektedir. Ödenmesi gereken ücretler, vize başvurusunun olumsuz sonuçlanması hâlinde geri ödenmediğinden belgeler dikkatli olarak hazırlanmalıdır. Bu belgeler layığıyla teslim edildiği sürece başvuru sırasında ve sonrasında herhangi bir sorun yaşanmamış olur.
Resmî ismi Almanya Federal Cumhuriyeti olan bu ülke, Orta Avrupa dolaylarında konumlanmıştır. Parlamenter sistemle yönetilen bir cumhuriyettir. Her bir tanesi alt bölgelere ayrılan toplamda on dört farklı eyalet ve iki tane de serbest şehirden meydana gelmektedir.
Başkenti ise Berlin olmaktadır. Berlin’den sonraki en büyük boyuta sahip olan şehri Hamburg, Köln, Münih, Stuttgart, Frankfurt ve Düsseldorf oluyor. Dünya genelinde üçüncü büyük ekonomiye sahip ülke olan Almanya, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonraki en çok göç almakta olan ülke olma özelliğini taşımaktadır. Bu yönüyle çok dikkat çeker.
Burada seksen üç milyon küsur insan yaşam sürmektedir. Almanya’ya gidebilmek için Almanya Schengen vizesi alınması zorunludur. Pasaport da zorunludur. Almanya Umuma Mahsus yani bordo olan pasaport sahiplerinin ülkeye bize alarak girmesini istiyor. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahiplerinin de yüz seksen gün içinde doksan günlük bir zaman diliminde vizesiz olarak girmesine müsaade ediyor.
Fakat Almanya bir Schengen ülkesidir. Bu nedenle de Almanya seyahatinde kullanılacak olan pasaportta önceden alınan çoklu ve geçerliliği güncel olarak süren bir Schengen vizesi olması hâlinde bunun yanı sıra Almanya vize alınması zorunlu bir kural değildir. Birçok Almanya vize türü vardır. Kişi direkt olarak seyahat amacına göre bir vize türüne başvurmalıdır. Aksi hâlde sorunlar yaşanabilir. Amacına uygun bir hizmet alınabilmesi için bu durumun netleşmesi çok önemlidir.
Birçok kişi Almanya vize başvurusu yapmak istiyor. Bu başvuruyu gerçekleştirebilmek için banka hesabınızda belli bir miktarda para bulunması gerekiyor. Ancak bu şekilde başvurunuz onaylanma sürecine girebiliyor. Bunun temel nedeniyse karşılıklı olarak güven oluşturmaktır.
Almanya turistik vize başvurusu yapacak olan kişilerin son üç aylık bir aktif banka hesap özetini evrak olarak getirmesi gerekmektedir. Kişinin kendisine ait olan şahsi banka hesap özeti içerisinde son üç aylık aktif banka hesap hareketleri de yer almalıdır. En az üç bin TL kadar bakiyesi olmalıdır. Banka kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile beraber hazırlanması gerekmektedir.
Aksi hâlde başvuru değerlendirme sürecine bile dâhil edilmeyecektir. Birçok insan bu duruma dikkat etmeyebiliyor. Bunun sonucunda da başvurusu olumsuz yanıtlanıyor ya da direkt iptal oluyor. Aslında bunun istenmesinin bir başka nedeni de gidiş dönüş uçak biletinin alınıp alınmadığı ile alakalı olmaktadır. Airbnb ve otel gibi bir konaklamanın satın alınıp alınmadığına da bakılır.
Kişinin ülkesine geri dönebilecek bir parasının olup olmadığına bakılması ise esastır. Schengen vize başvurularında konsoloslukların kişinin banka hesabında görmek istediği para miktarı seneye göre bir miktar da olsa değişiklik gösterebilmektedir. Eğer hesaba yüklü para yatıyorsa bu durum bir şekilde konsolosluğa açıklanmak zorundadır. Daha sonrasında ise işlemler başlatılır. Başvuran kişi en fazla on gün sonra sonucunu öğrenmiş olur.
Elbette ki Almanya Schengen vizesi almanın birtakım şartları vardır. Bu şartların yerine getirilmesi durumunda başvuru gerçekleştirilir ve vize alınır. Almanya’ya seyahat etme amacına bağlı olarak, tamamen duruma göre uygulanabilecek değişik vize türleri de vardır.
Almanya vize almak için birkaç evrak almak ve bunları ibraz etmek gerekiyor. Bu belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Bu belgelerin her biri zorunlu olarak ibraz edilmesi gereken belgeler olmaktadır. Biri bile eksik olursa başvurunuz alınmaz. Bu nedenle dikkatli olmanız gerekiyor. Başvuru sürecinizin uzamaması ve sekteye uğramaması için her belgeyi bulmalı ve buna göre ibraz etmelisiniz. Aksi hâlde Almanya’ya gidiş süreniz gitgide uzamaya başlayacak demektir. Bu da birçok şeyin önüne set çeker.
Biyometrik işlemlerinizi de tamamlamayı unutmamalısınız. Parmak izi örneğinizi vermeniz gerekmektedir. Aksi hâlde kimlikte sahtecilik durumu oluşabiliyor. Bu nedenle biyometrik işlemler her zaman için önem arz ediyor. Parmak iziniz uzun süreli olarak geçerli olmaktadır. Detaylı bilgileri her zaman için anlaşmalı olduğunuz acenteden almayı unutmayınız. En doğru bilgiyi çoğu zaman onlardan alacaksınız.
Almanya’yı kısa süreli (90 güne kadar) bir seyahat için ziyaret etmeyi planlıyorsanız, C tipi vize olarak da bilinen Almanya’ya kısa süreli Schengen vizesine başvurmanız gerekir ve Almanya’da kalmayı planlıyorsanız Almanya’da 90 günden daha uzun süre kalıyorsanız, D tipi vize olarak da bilinen uzun süreli Almanya vizesine başvurmanız gerekecektir.
Almanya’ya giriş amacınıza bağlı olarak, Almanya için aşağıdaki kısa süreli vize türlerinden birine başvurabilirsiniz:
Fuar ziyareti ya da iş seyahati nedeniyle ziyaret gerçekleştirmeniz gereken durumlarda Almanya ticari vize almanız gerekiyor. Bu vize türü C tipi vizedir. Almanya ticari vize alacağınız zaman belirli evraklar hazırlamanız gerekir. Bunun yanında kişilerin belgelerinin orijinal ve güncel olmasına da dikkat etmesi gerekir. Kişiler vize başvuru işlemlerine mutlaka 4 hafta önceden başlamak durumundadır. Vize işlemlerinde mutlaka dikkat etmeniz gereken detaylar arasında şunlar yer almaktadır:
Tüm bu detayları göz önünde bulundurduğunuz taktirde ticari vize işlemlerinizi kısa sürede yaptırabilirsiniz. Beklentilere yanıt veren bir danışmanlık desteği alarak da ticari vizenizi kolaylıkla alabilme şansı elde edebilirsiniz. Vizeniz ortalama 7 iş günü içerisinde verilmektedir.
Almanya Transit Vize
Almanya transit vize kişilerin aktarmalı olarak farklı bir ülkeye gitmek için Almanya’da kısa süre bulunabilmelerine imkan tanıyan bir vize türüdür. 3. Bir ülkeye gitmek istiyorsanız ve Almanya aktarmalı bir uçağınız var ise transit vize almanız gerekiyor. Ancak tır şoförüyseniz ya da nakliye işi için Almanya’da birkaç gün bulunmanız gerekiyor ise transit vize almanız gerekmemektedir. Vize işlemlerinizi tamamlayarak bu seyahatleri zamanında gerçekleştirebilirsiniz. Almanya transit vize için gereken belgeler ise şunlardır:
Bu belgeler yanında eğer iş için gidiliyorsa iş veren firma bilgileri gibi birçok belgenin hazırlanması gerekmektedir. Belgeleri hazırladıktan sonra konsolosluklara ya da yetkilendirilmiş merkezlere teslim ederek vizenizi alabilirsiniz.
Almanya Çalışma İzni
Almanya çalışma izni Almanya’da çalışmak isteyen kişilerin alması gereken bir izindir. Bu izni alabilmek için birtakım prosedürleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Belgelerinizin eksik olmaması, güncel belgeler vermeniz ve daha birçok detay Almanya çalışma izni alabilmek için gerekli olan durumlardır. Vize belgelerinizin içerisinde yer alan tüm bilgilerin sizi tanımlayacak nitelikte olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Aynı zamanda vize işlemleri sırasında randevunuzu da almayı ihmal etmemeniz önemli bir noktadır. Almanya çalışma izni alacak kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır:
Bu bilgiler ışığında çalışma izninizi kolaylıkla alabilirsiniz. Belgelerinizin teslim edilmesi sürecinde en çok dikkat etmeniz gereken konulardan birisi de bu belgelerin seyahat amacına uygun olmasıdır. Bu belgeler hazırlanırken güncel olmasına büyük önem vermeniz gerekiyor. Bunlara ek olarak harçları da çalışma vizesine uygun olarak yatırmanız çok önemlidir.
Almanya Oturum İzni
Almanya oturum izni bu ülkede uzun süre kalmak isteyen kişilerin alması gereken bir izin türüdür. Kişiler bulundukları yerdeki Yabancılar Dairesine başvuru yaparak oturum izni alabilirler. Yabancılar Dairesi çalışma izni de içerisinde olmak üzere oturum izni gibi izinleri vermekle yetkili olan kurumlardan biridir. Bununla birlikte AB mavi kart ve AB kalıcı oturum izni kapsamına giren konularda da yetkilidir. Kişilerin oturum izni alabilmesi için kamu düzenine karşı son derece uygun davranması gerekiyor. Bu kişilerin başvuruları değerlendirilirken şu detaylara dikkat edilmektedir:
Bunların yanında toplumsal düzene uygun yaşamalı ve gerekli tüm yasal prosedürlerin yerine getirilmesi son derece önemlidir.
Almanya Konsoloslukları önemli görev ve yetkileri olan kurumlar arasında yer alıyor. Bu kurumlar hem kendi vatandaşlarına hem de Türk vatandaşlarına hizmet vermektedir. Almanya vatandaşlarının Türkiye’de ki haklarını koruyan ve onların resmi işlemlerinde başvuru merkezlerinden biri olarak görev yapmaktadırlar. Aynı zamanda Türk vatandaşları ile diğer ülkelerin Türkiye’de yaşayan vatandaşlarının vize işlemlerinden de sorumludurlar. Almanya Konsoloslukları kendi vatandaşlarına şu alanlarda hizmet vermektedirler:
Gibi birçok farklı işlemde son derece yüksek standartlarda hizmetler vermektedir. Türk vatandaşları da vize, oturum izni, vatandaşlık başvurusu, çalışma izni gibi konularda bu kuruma başvurabilirler. Konsolosluklar vize işlemlerinde karar merciidir ve kişilerin başvurularını alırlar. Ancak bu süreçte belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekiyor. Belgeleri tamamlanmadan kuruma gitmek işlemlerinizin iptal edilmesine neden olur. Bu süreçte gerekirse danışmanlık hizmeti alarak daha kısa sürede vize işlemlerinizin tamamlanmasını da sağlamanız mümkündür.
Her ne kadar Almanya acı vatan olarak ifade edilse de Almanya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yüzlece yıldır devam eden kesintisiz olan ilişkiler vardır. Ayrıca yıllardır Almanya’da yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı vardır. Bu da beraberinde bir takım resmi işleri gündeme getirir. Bu da bu ülke ile ilişkileri olanlar için acaba Almanya Konsoloslukları nerededir sorusunun yanıtını beraberinde getirmektedir. Biz de bu yazıda insanların merak etmekte olduğu tüm soruların yanıtlarını vereceğiz.
Ülkemizde olan Almanya Konsoloslukları tam adı ile şu kentlerde yer alır:
Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara
Almanya Federal Cumhuriyeti Konsolosluğu İstanbul
Almanya Federal Cumhuriyeti Konsolosluğu İzmir
Almanya Federal Cumhuriyeti Konsolosluğu Antalya kentlerindedir. Bunlar resmi olarak ilgili mesai saatleri içinde hizmet veren Almaya Federal Cumhuriyeti resmi kurumlarıdır. Her birinin görev kapsamı farklı illlerdir. Hepsinin kendi içinde vize bölümü başta olmak üzere hem Türk vatandaşlarına, hem Alman vatandaşlarına hizmet veren resmi bölümleri mevcuttur.
Almanya İstanbul Konsolosluğu ile ilgili olan verilebilecek olan basic bilgiler aşağıda yazılı olduğu biçimdedir:
Adresi: Inönü Caddesi 10, 34437 Gümüşsuyu-Istanbul Posta adresi: PK 6, 34431 Istanbul Beyoğlu, Türkiye
Telefonu: +90 212 334 61 00 Faks numarası: +90 212 249 99 20
Vize bölümü için olan telefon numarası : +90 212 334 61 67 Çalışma saatleri : Pazartesi – Cuma günleri arasında : 08.00 – 12.00 saatleri arasındadır. Vize bölümü Faks numarası: +90 212 245 26 24 biçimindedir.
Web sayfası: http://www.istanbul.diplo.de biçimdedir.
Kurumun hizmet verdiği kentler alfabetik sıra ile: Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova illeri biçimindedir. Bunun yanı sıra İstanbul Başkonsolosluğu Edirne ve Bursa kentinde bulunan Fahri Konsoloslar tarafından da ekstra olarak desteklenir durumdadır. Bu konsolosluk da Almanya ve Türk Hükümetinin resmi tatil günlerinde hizmet vermez.
Almanya Ankara Konsolosluğu için verilebilecek olan temel bilgiler şunlardır:
Adres: Atatürk Bulvarı Nr. 114, Kavaklıdere, 06680 Ankara
Telefon: +90 312 455 51 00 acil durumlar için cep telefonu: + 90 532 787 40 96 Faks: +90 312 455 53 37. Acil telefon numarasında hiçbir biçimde vize bilgileri verilmez.
Kurumun çalışma saatleri: Pazartesi – Perşembe: 09.00 – 16.00 saatleri arasındadır. Cuma günleri olan çalışma saatleri ise: 09.00 – 14.00 arasındadır.
Web sayfası http://www.ankara.diplo.de
Kurumun hizmet verdiği kentler alfabetik sıra ile: Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin (İçel), Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Şırnak, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van,Yozgat, Zonguldak illeridir.
VİZENATİON | Travel The World